tess-første-lys-halvdel
tessflleadimagefeature

Jagten er på

Hvis vi skal finde livet i kosmos, er det en god idé at kigge efter andre planeter. Kepler-teleskopet har gjort et fantastisk arbejde siden lanceringen i 2009, men med den arbejdshestsatellit, der når slutningen af sit liv , er det tid for Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) at overtage.

Mandag delte NASA ‘første lys’ billeder af den sydlige himmel strålet tilbage til Jorden fra sin nye planet jagt satellit. ‘Første lys’ er det astronomiske udtryk, der bruges til at beskrive første gang et teleskop erhverver billeder.

Det er dog ikke første gang, at TESS har strålet et billede tilbage til Jorden. NASA havde tidligere delt et to-sekunders testeksponeringsbillede af plads, som TESS havde taget med kun ét kamera under testfasen . Det billede indeholdt over 200.000 stjerner.

De nye billeder udnytter alle fire af satellittets bredfeltkameraer og giver panoramaudsigt over den sydlige himmel, der er syet sammen fra 16 forskellige billeder. Striben af stjerner og galakser omfatter de store og små magellaniske skyer, to dverggalakser, der kredser om Mælkevejen og et par lysende stjerner, der mættede kameraets detektorer: Beta Gruis og R Doradus.

‘Dette første lysvidenskabsbilde viser TESS-kameraernes kapacitet og viser, at missionen vil realisere sit utrolige potentiale i vores søgen efter en anden jord’, siger Paul Hertz , astrofysik divisionsdirektør i NASA, Washington.

Et billede af alle sektorer kan ses nedenfor.

tess-første-lys-halvdel

Capturing disse billeder tillader satellitten at se efter ‘transitter’, den periode, hvor en planet passerer foran en stjerne. Når dataene analyseres, vil forskerne kunne opdage minutdips i en stjernes lysstyrke – hvilket tyder på, at en planet har passeret foran den (i forhold til teleskopet selvfølgelig).

For at finde nye eksoplaneter tager TESS billeder af plads over en periode på 27 dage med fokus på den sydlige himmel i løbet af det første år. Den nordlige himmel vil få sin check-up i løbet af andet år.

Mens Keplers undersøgelse af himlen fokuserede på stjerner mellem 300 og 3.000 lysår væk, ser TESS lidt tættere på hjemmet. Dens feje dækker en region mellem 30 og 300 lysår væk. Til sidst vil forskerne kunne følge op med TESS’s opdagelser med jordbaserede observatorier og det langt forsinkede James Webb Space Telescope for at fortælle os mere om sammensætningen af disse fjerne planeter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *