ss-sensorer-300 dpi

NASAs Osiris-Rex rumfartøj officielt rendezvoused på mandag med Bennu , en asteroide med en lille chance for at ramme jorden i den fjerne fremtid.

‘Vi er ankommet,’ kaldte kommunikationssystem ingeniør Javi Cerna i missionskontrollen på Lockheed Martin udenfor Denver om 10 minutter efter kl. 9.00 PT.

Osiris-Rex, der står for Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer , lanceret fra Jorden den 8. september 2016, tager mere end to år at knytte sig til sit mål.

Målet med missionen er at blive det første amerikanske rumfartøj for at returnere en prøve fra en asteroide til jorden. Japans Hayabusa-mission bragte succesfuldt tilbage partikler af en asteroide i 2010, og opfølgningen, Hayabusa-2, forbereder for tiden på efterfølgeren på rumrocken Ryugu .

Osiris-Rex er udstyret med en fancy robotarm tippet med en super premium Shop-Vac kaldet Touch-and-Go-prøvearmmekanismen eller Tagsam. Tagsam vil nå ud og bogstaveligt mærke overfladen af Bennu. Så, når du rører den gamle sten, vil det blæse en udbrud af nitrogengas for at løsne op stykker af snavs, der bliver suget op og transporteret hjem.

Denne kosmiske pickpocketing finder ikke sted indtil 2020. Indtil da vil Osiris-Rex bane, scanne og kortlægge sin vært for at hjælpe med at vælge det rigtige ‘tag’ -sted.

På en måde er asteroider som tidskapsler, der kigger på solsystemet milliarder af år tidligere og videnskabsmænd håber, at missionen vil give en mere detaljeret historie om vores hjørne af universet og måske endda afsløre livets oprindelse på Jorden . Nogle astronomer teoretiserer, at livets byggesten først blev leveret af en asteroide.

Ud over at se dybt ind i fortiden, er der også en chance, Osiris-Rex vil hjælpe os med at planlægge for fremtiden.

ss-sensorer-300 dpi

‘Bennu er et potentielt farligt asteroide,’ siger Rich Burns, Osiris-Rex projektleder for NASA. ‘Der er en meget lille chance for, at det vil påvirke jorden i det næste århundrede.’

Missionen vil undersøge noget, der hedder Yarkovsky-effekten, hvor varme fra solen absorberes af en asteroide og derefter udstråles tilbage ud i rummet og virker som en slags mini-thruster, som påvirker bevægelsen. En bedre forståelse af denne effekt kan hjælpe forskere med at forudsige asteroids flyvningsstier, især dem der kan udgøre en trussel mod Jorden i fremtiden.

På mandag udførte missionsholdet en forbrænding til overgang til at fungere rundt om asteroiden, en udfordrende opgave med den lille tyngdekraften af et objekt, der er den mindste til at blive bundet af et rumfartøj.

Under NASAs presseventyr for ankomsten til Bennu forklarede navigationsingeniør Coralie Adam, at det første tætte flyby af Bennu (i en afstand på ca. 5 km eller 8 km) finder sted tirsdag.

Osiris-Rex vil starte sit ophold i asteroidens kredsløb ved at flyve over sine poler og ækvator for at begynde at kortlægge stenens tyngdekraft og også identificere landemærker på overfladen, der vil blive brugt til navigation under missionen.

‘Når vi kigger på Bennu i mere og mere detaljer, vil vi hjælpe med at identificere alle de områder, som vi ikke bør gå til at prøve fra,’ sagde Dani Della-Giustina fra University of Arizona, billedbehandlingsledningen til missionen.

Prøven Osiris-Rex indsamler vil blive fløjet tilbage til Jorden, hvor missionærer planlægger at lande den i Utah-ørkenen i 2023.

Ifølge missionens stedfortrædende hovedforsker Heather Enos kan vi forvente at se nogle af de første videnskabsdata og måske nogle nye nærbilleder fra Bennu i næste uge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *