elonmusknatgeo

SpaceX , raketfirmaet grundlagt af tech milliardær Elon Musk , er lige så sandsynligt at få fat i overskrifter som NASA i disse dage.

elonmusknatgeo

Men hvis du har svært ved at holde trit med SpaceXs planer om at erstatte internationale flyselskaber med orbitale raketture , send en japansk milliardær og hans yndlings kunstnere rundt om månen , opret et globalt bredbåndsnetværk og opbygge et stort menneskeforhold på Mars , Bare rolig. Vi har skabt denne SpaceX primer, så du hurtigt kan komme hurtigt.

Hvordan SpaceX startede

I 2002 rejste Musk og venner til Rusland for at købe et renoveret interkontinental ballistisk missil. Silicon Valley-fortabelsen, der lavede millioner af internetopstart, søgte ikke at starte en forretning på det tidspunkt. Han ønskede at tilbringe en stor klump, eller måske hele hans lykke, på et stunt, som han håbede ville genoplive interessen for at finansiere NASA og rumforskning.

Tanken var at købe en russisk raket på den billige og bruge den til at sende planter eller mus til Mars – og forhåbentlig bringe dem tilbage også. Ideelt set ville skuespillet få verden til at blive begejstret for plads igen. Men Musks Moskva-møde gik ikke godt, og han besluttede, at han kunne bygge raketter selv, idet han regnede med, at han kunne underskrive eksisterende lanceringskontrahenter i processen. SpaceX blev grundlagt et par måneder senere.

Hvad er en Falcon 9 raket?

Musk håbede oprindeligt at gøre det til Mars inden 2010, men bare at få en af sine raketter i kredsløb tog seks år. En SpaceX Falcon 1 omkranset jorden for første gang den 28. september 2008. Dette banede vejen for en ni-motorversion af raketen Falcon 9, firmaets arbejdshest siden dets første lancering i 2010 .

Falcon 9 er en to-trins banebrydende raket, der er blevet brugt til at lancere satellitter til virksomheder og regeringer, genoplive den internationale rumstation og endda sende US Air Force’s superhemmede rumfly på sine mystiske lange missioner. I løbet af de sidste otte år har selskabet fløjet mere end 50 Falcon 9 missioner.

Hvad der virkelig sætter Falcon 9 bortset fra konkurrencen, er dets hidtil usete evne til at sende en nyttelast i kredsløb og derefter få sin første fase tilbage til Jorden, landende enten på fast grund eller på en flydende droneship landingsstang til søs , en anden SpaceX innovation. Efter et par eksplosive mislykkede forsøg, landede en Falcon 9 sikkert den 22. december 2015, og et par måneder senere rørte en anden for første gang på et droneship. Flere genvundne Falcon 9 raketter har siden fløjet og landede igen. Den 11. maj 2018 lancerede SpaceX sin første Block 5 Falcon 9 raket , den ‘endelige version’ designet til at blive genanvendt op til 100 gange med periodiske renoveringer.

En drage, der flyver

SpaceX’s Dragon-håndværk er blevet brugt til at transportere gods til den internationale rumstation. Dragon var det første kommercielle rumfartøj, der skulle genvindes efter en tur fra banen. SpaceX arbejder på en anden version af Dragon, som den agter at bruge til at sende mennesker til rummet og ISS så sent som i 2018 eller i begyndelsen af 2019.

Falcon Heavy lifting

SpaceX greb mange opmærksomheder i februar, da den lancerede Falcon Heavy , den kraftigste raket, der blev lanceret fra USA siden Saturn V, der sendte astronauter til månen. I grund og botten bragt tre Falcon 9-raketter sammen, det store lanceringssystem sendte en testbelastning bestående af Musks personlige røde Tesla Roadster i retning af Mars. To af de tre Falcon 9s, der lavede Falcon Heavy, landede også næsten samtidigt på Cape Canaveral.

Mere end 15 år efter sin første tur til Moskva slog Musk endelig det internationale skuespil, han havde opfattet i 2001, og han har også opbygget en levedygtig forretning i processen.

Sådan følger du Falcon-fly

Du kan se enhver Falcon 9 og Falcon Heavy lancering via firmaets hjemmeside og YouTube-kanal . Hver udsendelse går typisk omkring 15 minutter før den planlagte lanceringstid.

For at holde styr på den konstant skiftende lanceringskalender er den bedste kilde SpaceX Twitter-feed . Det er også en god idé at følge Elon Musks konto, hvis du ikke allerede har det.

BFR til månen og Mars

SpaceX planlægger at bruge Falcon Heavy til at lancere nogle store nyttelast i de kommende måneder, men det er allerede på arbejde på en endnu større raket, ‘BFR’ (til ‘Big Falcon Rocket’ eller ‘Big F *** ing Rocket’). Musk håber, at endnu mere massiv raket vil kunne transportere gods og til sidst menneskelige passagerer rundt om i verden og solsystemet. Han forestiller sig at bruge BFR til at færge folk på super hurtige internationale flyvninger via rummet og til sidst at basere endnu at blive bygget på månen, Mars og videre.

I september afslørede Musk, at den japanske milliardær Yusaku Maezawa vil være selskabets første betalende kunde til en BFR-mission, som vil sende iværksætteren og seks til otte af hans favoritartister på en uges lang flyvning forbi månen og tilbage til Jorden i 2023 .

Maezawa planlægger at invitere kunstnere fra medier som litteratur, film, billedkunst, arkitektur og mode til at slutte sig til ham på rejsen. Den berømte kunstsamler støtter regningen for hele turen med forventning om, at kunstnerne vil skabe nye værker inspireret af oplevelsen. Projektet er blevet kaldt #dearMoon , og Musk har siden annonceret planer om at livestream hele missionen i VR for fans hjemme at følge med.

Musk tilbød sine planer for Mars på de to sidste internationale luftfartskonferencemøder , men han har endnu ikke givet mange detaljer om, hvad livet på Røde Planet ville være. Han har sagt, at SpaceX primært er interesseret i at levere transporten, mens andre tillader at bekymre sig om infrastrukturen. Firmapræsident Gwynne Shotwell sagde dog, at det kunne give mening for SpaceX søster venture, The Boring Company, at bore tunneller på Mars, der kunne bruges til menneskelig beboelse.

Paul Wooster, selskabets ledende ingeniør til Mars-planen, sagde på konferencen i Marsh Society i 2018, at de første mennesker, der blev sendt til den røde planet, ville bo på det landede BFR-rumfartøj på ubestemt tid, mens de boede på beboelse, landingsplader og anden indledende infrastruktur.

Seværdigheder på ‘starlink’

SpaceX arbejder ikke kun på at få tingene i rummet, men håber også at bruge plads til at bringe universet til dig. I februar lancerede virksomheden et par test satellitter designet til at være det første skridt i retning af at udnytte en massiv konstellation af bredbåndsatellitter. Planen, kaldet Starlink, er at bruge næsten 12.000 satellitter i lav-jord bane til tæppe kloden med højhastighedsadgang til internettet. Virksomheden siger, at tjenesten kunne skabe en ny strøm af indtægter for at hjælpe med at finansiere sine dyre Mars-ambitioner.

Hvad er næste?

Siden starten har SpaceX rettet mod at komme til Mars, men virksomheden er involveret i ikke-rumrelaterede projekter på Jorden som det hurtige Hyperloop transit-koncept . Muskens Boring Company tunnelgravning og trafikreducerende ventures opererer også stort set ud af SpaceX hovedkvarter i det sydlige Californien.

I modsætning til det andet store Musk Company, er SpaceX ikke offentligt handlet og Tesla Motors er underlagt de mange investorer. Musk har sagt, at han ikke har planer om at tage SpaceX offentligt, før virksomheden realiserer sine Mars-ambitioner. Det betyder, at SpaceX kan give mening som hjemsted for andre fremtidige muskiske sideprojekter som Hyperloop and the Boring Company i mellemtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *